top of page

Nefesin büyülü dünyasına hoşgeldin...

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2022


Selam, benim nefesin büyülü dünyası ile bilinçli olarak yolculuğum 2011 yılında başladı ve kişisel sürecimde bugüne değin her an beni kalbimin sesine daha da yaklaştıran bir rehber oldu ve olmaya devam ediyor.





Her insanın kendi içsel kaynaklarıyla buluşması, zihnin işleyişini tanıması, nefesin zihnine, duygularına ve dolayısıyla da tüm yaşamına olan etkilerini yakından görebilmesi çok ama çok önemli...


İçsel kaynaklarınla nasıl tanışabilirsin, bilinçli olarak nefesinle nasıl yakınlaşabilirsin? Herşeyden önce pratikle tabiki...Kendi deneyimin üzerinden bunu gerçekleştirmen hiçbir zaman değişmeyen, en temel özelliği sürecinin...Web sayfamda üye olan herkesle yaşamında harika dönüşümler yaratmasını sağlayabilecek nefes pratiklerini hediye ediyorum çünkü bu harika bilgilerin daha çok insana değmesi ve yaşamındaki zihinsel, duygusal, fiziksel yüklerden uzaklaşarak hafifleyebilmesi en içten isteklerimden biri...

Nefesinle bilinçli olarak çalışmanın değeri ve fiziksel ve duygusal yaşamın üzerindeki çok olumlu etkileri hakkında birkaç şey söylemek istiyorum.


Öncelikle nefes egzersizleri aynı zamanda diyafram egzersizleridir. Ve diyafram solunumuna geçmek bizi sürekli düşüncelerle boğuşan bir zihinden ve hatta ağrılı bir bedenden ve yaşamla dolu dolu ve bir bütün olarak hissetmekten alıkoyan tüm otomatikleşmiş kalıplarımızdan özgürleştirir. Bir nevi aslında fabrika ayarlarımıza geri döndürerek davranış, düşünce ve tabiki eylemlerimizde bizi bilinçaltından yönlendiren yanlış kodlamaları yeniden ayarlar. Böylelikle her zaman ve her durumda vermeye alışık olduğumuz tepkilerin yerine yepyeni olasılıklara kapı açan bir yaşama doğru bizi hızlıca yönlendirir.


Nefesin düşünceyi etkileyerek, yeni düşünce biçimlerine alan açabilmesi için bu yüzden nefesimizi egzersiz ediyoruz ki nefesin hep aynı yoldan gitme, sıkışık hissetme ve aynı duyguları tetikleme alışkanlığı yerine yenisi gelebilsin. Beyinde yeni yollar oluşturmada nefesin etkisi artık bilimsel araştırmalar ile kanıtlandı ve bir çok önemli üniversitede klinik olarak da uygulanıyor. Bunun için de tabiki her zaman gittiğimiz yol yerine yeni birşeyler denemek ve nefesin gücüne inanarak ve güvenerek pratikleri yapmak çok önemli. Niyet, inanç ve sonuç birbiriyle sıkı bir bağlantı içinde işte seni eyleme geçirecek olan da tam olarak niyetinin ve inancının gücü olacak.


Hatta tüm yalnızlık ve çaresizlik hisleri, depresif, yetersiz hissetmek dahi nefesin bilinçsiz olarak kullanılmasından kaynaklanır.


Şunu hiçbir zaman unutma, düşüncelerin nasılsa nefesin de öyledir. Ya da nefesin nasılsa düşüncelerin de öyledir.

Ve genellikle kendi haline bırakıldığında düşünceler stres, endişe, korku dolu ve bu durum da direkt olarak nefesi etkiliyor. Diğer bir açıdan bakıldığında ise nefes sıkışık, düzensiz, sığ olduğu için otomatik olarak düşünce sürecimizde varolan olumsuz anılara, takıntılı düşünceleri, acı dolu hisleri tetikleme eğiliminde oluyor.


Yani bu durum tam bir; tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan durumu... :))


Peki bu kısır döngüden nasıl çıkabilirsin. İşte tam da bunun için seninle bu harika egzersizleri paylaşıyorum. Çünkü paylaşılmayan bilgi ve tabiki deneyime geçirilmeyen bilgi de, sadece bir yükten başka bir şey değildir.

Enerjini arttırmak, yaşamında sürekli içinde olmaktan bunaldığın kısır döngüleri dönüştürmek için bence nefesinle bilinçli bir ilişki kurman şart diyebilirim.


Nefes ruhumuzla bedenimiz arasında muhteşem bir köprüdür. Ancak eyleme geçmek ve özellikle tavsiye ettiğim gibi düzenli bir pratik oluşturman gerekecek. Şu an burada olduğuna göre yaşamın için somut bir adım atma isteğinde olduğunu hissedebiliyorum. Bu yolculukta sana rehberlik etmek benim için çok keyifli ve çok değerli.


Lütfen yaşadığın deneyimlerden beni haberdar et, bunu secil.sezer@nefesname.com adresime e posta ile ya da instagram nefesname üzerinden beni etiketleyerek de yapabilirsin. Ve lütfen bu bilgilere ilgi duyan, ihtiyacı olduğunu ve faydalanabileceğini düşündüğün kişilerle de paylaş ki böylelikle sen de başkaları için bir kapı aralamış olursun.


Nefese geri dönersem, nefesi düzenli alıp verme egzersizleri ile düşüncelerinin akışı değişmeye başlayacak ve nefesinle çalışarak düşüncelerinin arasında boşluklar açılmaya başlayacak işte bu açılan boşluk alanını da bir kuantum alanı olarak düşünebilirsin. Bu şu demek, nefes aracılığıyla açılan her boşluk sonsuz olasılıklar alanı anlamına gelir.


Karmaşık zihinlerimizin içerisinde bir türlü oluşmayan boşluklar ve bizi içine hapseden düşünce zinciri içinde nasıl yeni olasılıklar, yeni bakış açıları alanımıza girebilir ki? Yeniye yer açabilmek için iç dünyamızda bir alan açmamız gerekiyor her şeyden önce...

Ve bunun nasıl olacağını hiç düşünmene gerek yok sadece seninle paylaştığım pratikleri en azından bir ay boyunca düzenli olarak uygulamaya devam et hepsi bu kadar.


İhtiyacın olan bilgi, iç görü, anlayış, yeni bakış açıları sana doğru kendiliğinden akmaya başlayacak.


Son olarak çok önemle altını çizmek istediğim şey de, nefes egzersizleri ile birlikte genişleyen ve açılan farkındalık alanına gelen ve artık bırakmak istediğin, aynılarını tekrarlamak istemediğin davranışlarını yeniden programlamak üzere eylemde bulun..Bu çok önemli.. Öyle büyük büyük eylemlerden bahsetmiyorum, örnekse yaptığında hoşnutsuz olduğun bir davranışınla yüzleşemeye başladın ve diyelim ki farkındalık alanında iyice bu durum netleşti işte bu çok güzel bir fırsat eylem için, bu defa onu yapmamayı uygulamak harika bir eylemdir.


Eyleme geçen her farkındalık evrensel yasalar tarafından desteklenir ve küçük küçük şeyler büyüyerek kartopu etkisi oluşturmaya başlar.

Kimi zaman egzersizleri uyguladığın halde depresif, üzgün, tatminsiz hissedebilirsin o zaman hatırla, bahçeye derin temizlik yaptığında senelerdir hiç yerinden oynatmadığın kayaların altından nasıl börtü böcek, çer çöp çıkarsa sen de tam olarak bunu yaşıyorsun. Yüzeye gelen her duygu şifalanmak için görünür olur, bunu hatırla, sadece gözlemci olarak kal duygularına ve geçip gitmelerine izin ver, hikayelerine tutunma ve pratiklere devam et…


Benim kişisel deneyimimde bu hisleri hissettiğim zamanlar oldu ancak pratikler sayesinde ortaya çıkan yaşam enerjisinde artış, yaşamdan keyif alma hisleri çok yoğun olduğu için bu tür yüzleşmeleri yönetebilecek kapasite de beraberinde genişliyor zaten.


Yol muazzam, yolculuk harika, Wilhelm Reich, Dinle, Küçük Adam kitabında kendi içsel kaynaklarımıza sahip çıkmamızın önemini bir kaç cümleyle ne güzel anlatır;

"Yaşamın senin kendi elinde, onu başka kimseye bırakma.. Kendin ol!





Yolculuğun kolaylık ve güzellikle dolu olsun.


Ücretsiz online olarak nefes tekniklerini uygulamayı öğrenmek ve yoga derslerime katılmak istersen web sayfama abone olmayı unutma...









Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page