top of page

DOĞRU NEFES DE NE DEMEK?

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2022


Nefesin yanlışı doğrusu var mıdır? Doğru nefes de ne demek? Sadece diyafram nefesi mi doğru nefestir? Göğüs nefesi her zaman sığ solunum ya da nefesin yanlış olduğu anlamına mı gelir?





Hem fiziksel sağlığımız hem de yaşam kalitemizin artması, bilincimizin genişlemesi için diyaframı aktif olarak kullanabilmek kesinlikle çok ama çok değerli.


Ancak; diyafram kası her kullanıldığında sadece diyafram nefesi alıp vermiş olmuyoruz, aynı zamanda diyafram kasının hareketi göğüs kafesini genişleterek, göğsü de hareket ettirir. Bu yüzden göğüste bir hareketin olması yanlış nefes alındığını göstermez.

Nefes tekniklerini kullanmak ya da yoga biliminde pranayama denilen çalışmaları uygulamak ve de yoga yapmak, koşmak, yürümek ve daha birçok bedensel aktivite diyaframı canlandırır ve nefes alıp verme sürecimizi olumlu olarak etkiler.


Her zaman için, her durumda doğru olan tek bir nefes biçimi varmış algısı uyandıran “doğru nefes” tanımı bence zihinleri karıştıran bir şey…



-Madem ki doğru nefes diye bir şey yok öyleyse neden nefes tekniklerini uyguluyoruz? - sorusunu duyar gibiyim. Evet, nefes tekniklerini uyguluyoruz çünkü uyguladığımız her nefes tekniği hem zihinsel faaliyetlerimizi düzenliyor, hem bedende biriken toksinleri atmamıza büyük destek sağlıyor, nefes boşluklarına alan açarak nefes farkındalığı yaratıyor, stresin tetiklediği düşünce süreçlerinde nefes boşlukları zihinde de boş alanlar açılmasına yarıyor.

Sadece zihinsel durumumuzu düzenlemeye katkısı bile başlı başına nefes tekniklerini uygulamamız için yeterli bir sebeptir. Çünkü yapılan araştırmalara göre günümüzde hastalıkların %75’i stres kaynaklı…


Ve genellikle hareket etmeyen, çoğunlukla masa başında oturarak çalışan insan sayısının ağırlıkta olduğu da göz önüne alındığında, diyaframın hareket kabiliyetinin de stres ve hareketsizlik nedeniyle tam kapasitesinde çalışamadığını tahmin etmek pek de güç olmasa gerek.


Nefes tekniklerini uygulayarak aynı zamanda diyafram egzersizi de yapmış oluyoruz dolayısıyla fiziksel bir egzersiz olarak da düşünülebilir.


Üstelik de sadece fiziksel bir egzersizin de çok ötesindedir. Nefes tekniklerini uygularken bilinçli farkındalıkla uygulamanın sağladığı faydalar gerçek anlamıyla saymakla bitmez diyebilirim… Bu nedenle teknikleri doğru bir biçimde uygulamayı öğrenmek ve sonrasında kendi kendine devam etmek uygun olur.


Nefes çalışmalarının faydaları çok yönlü ve çok kapsamlıdır. Diyelim ki sadece uyku problemini düzenlemek için nefes çalışmalarına başlıyorsun aynı zamanda depresyonun şifalanmış olabiliyor.

Çünkü, beden, zihin, duygular, nefes hepsi bir olarak işler ve bir alanda gerçekleşen şifa başka rahatsızlıkların da rahatlamasına yardımcı olur.


Her an için tek bir doğru ve tek bir nefesin olduğu yanılgısı yerine, nefes tekniklerini bilinçli olarak uygulayarak nefes farkındalığını arttırmak ve uygulamayı sürdürdükçe gerçekleşen fiziksel, zihinsel, duygusal harika geri dönüşlerin motivasyonu ile nefes farkındalığını her gününün içinde, teknikleri uygulamadığın anlarda da sürdürebilmek muazzam kıymetlidir.


Ve niyetinle zaten açık olan bu alana her zaman girebilirsin, şu anda bile…
Sadece gözlerini kapatarak, omuzlarını rahatlat üç dakika boyunca hareketsiz oturarak burnundan girip çıkan nefesin her anını izle…


Emin olabilirsin ki; sadece bu kadar kısa bir zaman diliminde sinir sistemin rahatlamış olacak. Ve sinir sisteminin rahatlaması da nefesini rahatlatacaktır.


İşte sistem böyle muazzam işler… Yeter ki; bilinçli olarak ve biraz da çaba ile yola çıkmaya niyet et…


Yol önünde açılır, nefesin açılır, yaşamın açılır…


Seçil...


Youtube kanalıma abone ol, nefes teknikleri ve yin yoga öğren...Kendini şifalandır.


Bloğumdaki nefes kategorisindeki yazılara göz atmak istersen linki burada...


Meditasyon öğrenmek ve 40 dk lık yönlendirmeli meditasyonlar ile pratik yapmak istersen linki burada...


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page